keskiviikkona, tammikuuta 30, 2008

Elokuvien poikamiehet

Keskiviikko kolumni

Pari hetkeä sitten sain kuulla että meikä olisi vuorossa kolumnin laatijaksi. Voi olla että ei ihan keskiviikon puolella saada julkaistuksi, mutta ei anneta sen häiritä. Aiheeksi sain elokuvien poikamiehet. Katsotaan mitä syntyy.

Tämänkertainen aihe oli melkoisen haastava. Kunnollisia poikameshahmoja nyt kun ei ihan jokaoksalt alöydykkään. Poikamiehen vastakohtaa, pelimiestä, ei tarvitse kauaa hakea. Ensimmäiseksi tuli mieleen James Bond. Muutenkin lähes kaikissa elokuvissa päähenkilön tarinaan kuuluu rakkausasetelma. esim. Indiana Jones. Kolmas vaihtoehto on sitten se ettei elokuvassa yksinkertaisesti ole naishahmoja joiden kanssa säpinöidä. esim. monet sotaelokuvat. Ei noiden elokuvien henkilöitäkään mielestäni voi poikamiehiksi kutsua.

Noh jos otetaan toisenlainen lähestymistapa. Millaisissa elokuvissa mies voisi olla ilman naista tahtomattaan? Ensimmäiseksi tulee mieleen romanttiset komediat. Yleensähän siinä perinteisessä tarinassa yksinäinen mies/ tai nainen löytää elämänsä rakkauden. Eli alku alkaa hyvin, mutta lopussa rakkaus löytää ja vapauttaa poikamiehen ikeestä. Tässäpä yksi syy miksei romanttiset komediat ikinä ole kuuluneet suosikki lajityyppeihini. Epäuskottavia. Eihän tuollaisat nyt oikeasti voi tapahtua. Mutta jos yhtä romanttista komediaa lähtisin suosittelemaan poikamiehisestä näkökulmasta se olisi Kevin Smithin Chasing Amy (Amyn jäljillä). Eikä se ole edes yhtään imelä.

Lista poikamies aiheisia elokuvia löytyy Bachelor hakusanan takaa Internet movie databasesta. Kroonisuuden saa jokainen itse arvioida.

Suomalaisessa elokuvaviihtellä menee paremmin. Pienen mietiskelyn jälkeen poikamiehinen hahmo löytyy melko helposti. Kyseessä on tietysti Pekka-Puupaa elokuvien Pätkä. Tuo ukkomies kaverinsa nurkissa asuva reppana on ehkä paras esimerkki kroonisuudesta elokuvataiteessa.

Jos lukijoille tulee mieleen muitakin elokuvissa esiintyviä poikamieshahmoja tai elokuvia jotka muuten kuvastavat Kroonisuutta heittäkää ihmeessä kommenttia...

Eipä siinä kai sen enempää. Tälläinen kolumni tälläkertaa. Seuraavaksi vuorossa Tuomas aiheena: Onko helpompaa olla poikamies kun ikää karttuu

8 kommenttia:

Wille kirjoitti...

Mites muuten Härski Hartikainen?

manninen kirjoitti...

Se on kyllä melko pelimies. Se sai aina kaikki naiset...

Anonyymi kirjoitti...

Clint Eastwood, Sergio Leonen elokuvissa. Siinä on poikamies kerrassaan, yksinäinen susi... hänen kohdallaan ei vain voi puhua itsesäälistä.
Itsesäälin omaavat, elokuvien poikamiehet ovat vielä harvinaisempia.

Anonyymi kirjoitti...

Myös draama elokuvissa vilahtelee aina hienoja poikamiehiä sivuhahmoina.

manninen kirjoitti...

Totta. Poikamiehet eivät ole tarpeeksi sankarillisia päärooleihin. Ei voi pelastaa maailmaa jos ei saa edes iskettyä naista. Draamaelokuvien ongelmista nyt puhumattakaan.

Thundercat kirjoitti...

40v. ja neitsyt.. siinä tietysti on onnellinen loppu mutta aika hyvin on mies pysyny kuitenkin 40 vuotta poikamiehenä vaikka lähellä kävi muutaman kerran. House sarjan tohtori House on ollut naimisissa ja yksi nainen olisi kiinnostunut hänestä mutta hyvin hän aina torjuu naisen. Taru sormusten herrasta Frodo, hänen kaverinsa Sam saa kyllä naisen mutta itse Frodo ei koskaan. Nuija ja tosinuijan päähahmot melkein saavat monta naista mutta eivät älyä että olisivat saaneet ne. Tos nyt ainakin jotain mut lisätään sit jos tulee taas mieleen

manninen kirjoitti...

Nuijan ja tosinuijan tyypit olivat kyllä melko kroonisia. 40v. ja neitsyttä en ole nähnyt, mutta olen kuulut siitä paljon hyvää. Housestakaan en oikein voi sanoa kun en ole pahemmon seurannut. Frodolla ei kyllä ole minkäänlaista säpinää, ei kirjassa eika leffoissa...

Matti kirjoitti...

Pitää korjat Thundercatin kirjoitusta siten, että 40 vee ja neitsyessä on surullinen loppu eikä mikään onnellinen.